• <input id="4s0ku"></input>
    <small id="4s0ku"><label id="4s0ku"></label></small>
    <small id="4s0ku"><samp id="4s0ku"></samp></small><code id="4s0ku"></code>
  • <input id="4s0ku"></input>
  • <input id="4s0ku"></input>
  • 您的位置:首页 > PPT课件 > 其他PPT > 中考阅读理解ppt

    中考阅读理解ppt下载

    素材编号:
    337290
    素材授权:
    免费下载
    素材格式:
    .ppt
    素材上传:
    yangyiner
    上传时间:
    2019-02-27
    素材大小:
    325.5 KB
    素材类别:
    其他PPT
    网友评分:

    素材预览

    中考阅读理解ppt

    中考阅读理解ppt免费下载是由PPT宝藏(www.ijjv.tw)会员yangyiner上传推荐的其他PPT, 更新时间为2019-02-27,素材编号337290。

    这是中考阅读理解ppt,包括了考点解读,新课标解读,能力要求,题型特点,考点梳理,解题步骤,主要题型,理解主旨大意,主旨题常见的命题形式,细节理解和细节判断,猜测词义题等内容,欢迎点击下载。

    中考英语阅读理解解题技巧
    资中一中  王桂华
    考点解读
    中学英语教学大纲把培养学生阅读能力作为一个主要的教学目标,而阅读理解题是每次中考中分值最大的一类题。
    新课标解读
    据上下文和构词法推断、理解生词的含义
    命题依据
    能根据不同的阅读目?#27169;?#36816;用简单的阅读策略快速获取细节信息。
    能把握所读材料的中心思想和主要事实。
    能把握所读材料的主要逻辑线索,事件和空间的顺序。
    能根据上下文和构词法推断、理解词义。
    能根据上下文理解作者的态?#21462;?#35266;点和意图。
    能?#39029;?#25991;章中的主题,理解故事的情节,预测故事情节的发展和结局。
    能力要求
    预测能力
    快速阅读能力
    整体理解能力
    快速准确获取关键信息能力
    把握全文主旨能力
    能力要求
    把握段落主旨能力
    对西方文化的理解能力
    句子结构和文章结构的理解能力
    掌握?#27426;?#30340;阅读词汇量
    词语意义的理解能力
    题型特点
    直观性问题
    常识性问题
    理解性问题
    推理性问题
    考点梳理
    中考?#36816;?#31687;文章的阅读理解能力要求
    阅读量约100词左右。根据题目要求,快速搜索信息。所选文章多为应用文体,如:各种通知、海报、节目单、时刻表、校园学生活动安排等。
    阅读量约200词左右。快速阅读,整体理解,根据题目要求,不仅要理解细节,而且要理解主旨?#32422;?#25512;测词义等。所选文章多为记叙文。如故事、人物、文化等。
    阅读量约250-300词左右。快速阅读,整体理解,根据题目要求,不仅要理解细节、理解主旨?#32422;?#25512;测词义,而且要理解深层含义、作者意图等。
    阅读量约200词左右。根据题目要求,快速提取关键信息,并要求?#27426;?#30340;归纳能力。所选文章多为说明文。如科普短文 ,使用说明等。
    解题步骤
    一、先读问题,弄清考查要点
    二、快速浏览全?#27169;?#25484;握全貌
    三、细读原?#27169;?#25429;捉相关信息词
    四、重读原?#27169;?#20180;细斟酌核对答案
    主要题型
    理解主旨大意( To find out the main idea)
    细节理解和细节判断( To look for details)
    猜测词义( To guess the meaning)
    推理判断题( To infer a conclusion)
    理解主旨大意
    解题技巧:
    1.抓住主题句,锁定文章主旨
    2.抓住段落大意,概括中心思想
    3.抓住主线和关键,归纳文章中心
    主旨题常见的命题形式:
    (1) What’s the main idea of the passage ?
    (2) This passage is mainly about…….
    (3) The author's purpose in writing this text is…….
    (4) Which of the following is the best title for the passage?
    (5) What’s the topic of the text?
    典例?#28023;?011年内江市中考卷)
    63、What’s the main idea of the third paragraph?
    A、Many parents don’t understand kids’ language in their blogs.
    B、Many parents are worried about these young bloggers.
    C、Many parents can’t understand why their kids don’t like studying.
    70、What is the passage about?
    A、Repairing old computers.
    B、Selling old computers.
    C、Recycling old computers.
    细节理解和细节判断
    常考题型:
    1、是非题               2、例证题                 
    3、年代与数字        4、比较                    
    5、原因                   6、事实?#21028;?#39064;           
    7、直接信息题        8、间接信息题          
    9、综合信息题
    细节理解和细节判断
    解题技巧:
    (1)细心审题,直接就题找答案。
    (2)变通理解,间接转述找答案。
    (3)多点归纳,综合事实找答案。
    细节理解和细节判断
    细节题常见的命题形式:
    Which of the following is True/Not True?
    In the passage, which of the following is mentioned?
    All of the following statements are true except…
    Choose the right order of the events given in the passage.
    用Where, how, who, why, how long等引导的特殊疑问句要求判断细节。
    典例:
    65. Which of the following is NOT true?
    A. My brothers, my sisters and I would sometimes fight about which channel to watch when I was a child.   
    B. These days, there is only one channel with old movies, cooking and fishing. 
    C. People have many channels to choose from now. (2010年内江市中考卷)
    猜测词义题
    解题技巧:
    1、通过因果关系猜测词义;
    2、通过同义词和近、反义词的关系猜词;
    3、通过构词法猜测词义;
    4、通过定义或释义说明来推测词义;
    5、通过描述猜测词义;
    6、用知识和生活经验猜测词义;
    7、根据上下文的?#22797;?#20851;?#21040;?#34892;猜测。
    猜测词义题
    常见命题形式如下:
    1)、The word “…” in the passage probably means_________.
    2)、What does the word “…”mean______.
    3)、The underlined(划线的) word means_________
    4)、The close meaning of the underlined word“…”is ___in English .
    5)、The word “…”refers to ________
    典例:
    69、In the 2nd paragraph, the close meaning of the underlined word “teased” is ___in English .                (2010年内江中考卷)
    hit    B. criticized    C. laughed at
    60.What's the Chinese meaning of the underlined word "fined"?
    A. 罚款 B. 给予 C. 奖励(2011年内江中考卷)
    推理判断题
    解题技巧:
    与原文相同的细节不能选
    文中没有出现的细节不能跳出文章做推断
    推理判断题
    1、推理深层含义的常见命题形式如下:
    We can infer from the passage that _______
    The writer suggest that _______
    From the passage, we can learn that _______
    We may conclude from the passage that _______
    From the passage, it can be inferred that _______
    典例:
    65.We can learn the last paragraph that
    A. It’s easy for many teenagers to give up blogging on the Internet.
    B. It’s safe for many teenagers to put their personal information on the Internet.
    C. It’s popular for many teenagers to use blogs on the Internet.
                                    (2011年内江市中考卷)
    推理判断题
    2、推理作者意图、观点、态度的常见命题方式如下:
    The writer’s purpose in writing this story is ……
    In the writer’s opinion, a good school should ……
    What should be the right attitude towards “…”?
    The writer’s attitude toward “…” is ……
    例?#27169;?
            We spent a day in the country picking wild flowers. With the car full of flowers we were going home. On our way back, my wife noticed a cupboard outside a shop. It was tall and narrow. “Buy it.” My wife said at once, “We’ll carry it home on the roof rack. I’ve always wanted one like that.” What could I do? Ten minutes later, I was $20 poorer, and the cupboard was tied on the roof rack.
    From the passage, we can see that in fact the husband _____the cupboard.
       A、thought it was worth buying
       B、believed they needed to buy
       C、was glad to have bought
       D、would rather not buy
    What's a blog? A blog is a personal online diary(日记). It's cool, it's hot, and everyone is doing it. People talk about it often. Sound like a fashion? In fact, It's another trend (流行趋势). And the word "blogger" means a person who writes diaries online. Are you a blogger?
      Many bloggers are teenagers who log (进入) onto websites to discuss anything in their lives. Many of today's teenagers are not afraid to openly discuss everything in their lives. Teenagers complain about their parents and homework. They share diaries, post(发布) songs from the latest bands and show pictures of theirs. They write their own poems, say something about their girlfriends or boyfriends and complain to each other or offer support. But mostly they just write down what they do every day.
    However, many parents are worried about these young bloggers. Parents see the kids talking about how they got drunk last weekend and how they don't like studying. They are using the language that is surprising to their parents. Besides hearing from their friends, teen bloggers also get messages from strangers. Most of the time, it's older men asking to meet teenage girls. "These strange men are dangerous for my kids. They sometimes teach my kids bad words." said Cara Cabral, a mother of two children.
      Many teenagers and young adults know it's not safe to use blogs on the Internet. They know they are putting information about themselves in a place where it can be seen by anyone. But teenagers are unwilling to give up these new communication tools that have become a way of life for many of them.
    61. The underlined word “it” in the first paragraph means _____ .
       A. the fashion  B. the Internet  C. the blog
    62. Which of the following is NOT TRUE?
       A. Teenagers don’t tell about their personal life in their blogs.
       B. Teenagers mostly write down what they do every day in their blogs.
       C. Teenagers complain about their parents and homework in their blogs.
    63. What’s the main idea of the third paragraph?
       A. Many parents don’t understand kids’ language in their blogs.
       B. Many parents are worried about these young bloggers.
       C. Many parents can understand why their kids don’t like studying.
    64. Many parents think it’s ______ for their children to get messages from strangers.
       A. dangerous    B. interesting   C. surprising
    65. We can learn from the last paragraph that ______
       A. It’s easy for many teenagers to give up blogging on the Internet
       B. It’s safe for many teenagers to put their personal information on the Internet
       C. It’s popular for many teenagers to use blogs on the Internet
     

    上一?#24120;?a href='/down/1551254215337288.html'>高中电场ppt 下一?#24120;?a href='/kejian/qitappt/'>返回列表

    文学类文本阅读ppt:这是文学类文本阅读ppt,包括了考纲要求,考纲阐释,理清作者思路和作品线索,整体把握文学作品的内容、情?#26657;?#20998;析文学作品的形象,揣摩作品中的精彩细节,品味作品中富有表现力的语言,领悟作品的内涵,谈?#24418;頡?#21551;示与评价等内容,欢迎点击下载。

    阅读赏析ppt:这是阅读赏析ppt,包括了一模、二模反馈,题型举例,句子鉴赏题型考查,学生自我?#26469;恚?#26126;确,总结,作业等内容,欢迎点击下载。

    中考阅读理解ppt

    下载地址

    中考阅读理解ppt

    ?#21028;鉖PT

    PPT分类Classification

    Copyright:2009-2015 pptbz.com Corporation,All Rights Reserved PPT宝藏 版权所有

    PPT模板下载 粤ICP备13028522号

    11选五开奖结果